ainmizi@blogspot.com. Powered by Blogger.
RSS
Container Icon

APA TU GMO & NON-GMO???

GMO vs NON-GMO

Genetically Modified Organism (GMO)
Dihasilkan dengan mengubahsuai genetik tumbuhan atau haiwan di peringkat DNA.


Ciri-ciri GMO

+ Kos yang lebih murah untuk menghasilkannya
+ Bertindak balas dengan keadaan cuaca secara berbeza
+ Mengandungi sama ada terlalu banyak atau terlalu sikit nutrien
+ Kebiasaannya diproses dengan menggunakan alkohol dan mudah dicemari dengan bahan kimia lain


Contoh makanan yang sering diubahsuai genetiknya :-

• Tomato
• Padi golden rice
• Jagung
• Kacang soya
• Ubi kentang
• Tebu
• Sayur-sayuran seperti sawi
• Kapas
• susu




Kesan pengambilan produk GMO

Kesannya dapat dilihat dalam jangka masa panjang.

1. Peningkatan alahan (allergic) terhadap makanan GMO.

2. Risiko alahan terhadap protein hasil GMO.
Ia berlaku apabila genetik kekacang lain dicampurkan ke dalam kecang soya.
Maka, pengguna yang alah pada kekacang tersebut akan mendapat alahan setelah meminum susu kacang soya GMO itu, malah boleh membawa maut.

3. Peningkatan risiko kanser
Lembu tenusu disuntik dengan ‘growth hormone’ untuk menghasilkan lebih banyak susu. Peningkatan risiko kanser berlaku apabila hormon tersebut boleh diserap oleh badan manusia yang minum susu itu.

4. Pengubahsuaian genetik mengurangkan nutrien utama.

5. Badan menjadi kebal kepada antibiotik.

6. Makanan GMO boleh menghasilkan toksin.

Non-Genetically Modified Organism (non-GMO) :-

Dihasilkan tanpa menukar atau mengubah genetik tumbuhan atau haiwan.
+ Kacang soya semulajadi
+ Berkualiti tinggi
+ Diproses pada kadar suhu yang rendah

Shaklee Difference

[Energising Soy Protein]

1.ESP dihasilkan dari Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism) protein soya, dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program (IPP). Program ini memastikan soya yang digunakan bebas dari pengubahsuaian genetik. Proses pengenalpastian dan pemantauan secara ketat bermula dengan proses penanaman biji benih yang asli, ditanam, dituai, diproses dengan teliti hinggalah terhasilnya ESP!

2.Menggunakan protein dari kacang soya. Kenapa kacang soya?? Kacang soya mempunyai kandungan protein yang tinggi dan mengandungi hampir kesemua amino asid yang diperlukan oleh tubuh badan manusia

3.Setiap 850 gm (satu tong esp) = 30 gm soya






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment